Tasarım

2023 Yılın Pantone Renkleri

Söz konusu tasarım olduğunda her şeyin biraz da trendlerle ilgili olduğunu bilmeliyiz. Doğru trendleri yakaladığınızda görselleriniz, insanları çok daha kolay yakalayabiliyor.

Elbette aynı durum renkler söz konusu olduğunda da geçerli. Bu noktada imdadımıza Pantone yetişiyor. Pantone her yıl alanında uzman ekibiyle yılın renklerini belirliyor. Peki, 2023 yılın Pantone renkleri neler?

Tek bir renk tonu yerine birden fazla tonun sıralandığı bu listeyi sizler için hazırladım. Çalışmalarınızda bu renklere daha fazla yer vermenizi kesinlikle öneriyorum. Sadece ben değil, Pantone ve uzman tasarımcılar da öneriyor. Yılın renkleri hazırsanız sizleri bekliyor!

1. Viva Magenta

Viva Macenta - 2023 Yılın Pantone Renkleri

2023 yılının rengi olarak Pantone, “Viva Magenta”yı duyurdu. Onlara göre bu renk, güçlendirici bir özelliğe sahip. Ve yıla dair enerji dolu niyetlerimizi temsil ediyor. Cesur ve korkusuz coşkusu, neşeli ve iyimser tonu; bizi daha iyi bir yıl geçirmeye teşvik ediyor. Eğer kendinizi neşeyle ifade etmek istiyorsanız kesinlikle bu renkten yararlanabilirsiniz.

2. Tender Peach

Tender Peach - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Adından da anlaşılabileceği gibi Tender Peach, uzanıp dokunmak isteyeceğiniz duyusal bir his yaratmakta oldukça başarılı. Tek başına düşünüldüğünde daha çok sonbahar için uygun olsa da farklı zamanlarda cesur Rose Violet, Viva Magenta ve Red Orange ile karıştırmayı deneyebilirsiniz.

3. Rose Violet

Rose Violet - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Yılın Pantone renkleri arasında yüksek enerji vadeden seçeneklerden biri de Rose Violet. Viva Magenta’dan çok uzak bir ton olmasa da Rose Violet’in daha kişiselleştirilmiş bir his uyandırdığını söyleyebiliriz.

4. Red Orange

Red Orange - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Red Orange; sonbaharla uyumlu en canlı renklerden biri olabilir, ki böylesi bir uyumu yakalamak her zaman kolay değildir. Eğer Grammy’yi takip ettiyseniz Lizzo’nun ödüller alırken bu tonda bir elbise tercih ettiğini görmüş olabilirsiniz. Moda dünyasında bu yıl Red Orange’ı oldukça sık göreceğiz gibi görünüyor. Siz de tasarımlarınızda bu rengi değerlendirmeyi düşünebilirsiniz.

5. Red Dahlia

Red Dahlia - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Pantone renk paletindeki diğer kırmızılardan daha derin ve biraz daha ciddi olan Red Dahlia, oldukça zarif bir tona sahip. Her ne kadar biraz geleneksel bir görüntüye sahip olsa da doğru kombinasyonlarla son derece çarpıcı görseller oluşturmanız mümkün. Kesinlikle denemeniz gerektiğine inanıyorum.

6. High Visibility

High Visibility - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Tıpkı güneş gibi sıcak ve parlak bir renk tonu. Doğru kullanabilirseniz neden olmasın. Özellikle iddialı görünmesini istediğiniz bir tasarım söz konusuysa kesinlikle High Visibility denemeye değer.

7. Persian Jewel

Persian Jewel - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Lapis lazuli mineral taşından ilham alan bu mavi tonunu kullanarak sıcak renklerle kombinlediğinizde gerçekten serinletici bir etki yaratabilirsiniz. Eminim bu tanım bile aklınızda hoş bir yaz imgesi yaratmayı başarmıştır. O halde yaz tasarımlarınızda neden düşünmeyeseniz?

8. Carnival Glass

Carnival Glass - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Mentollü bir yeşil başlangıçta biraz iddialı bir seçim gibi gözükebilir. Ancak Carnival Green, tek başına veya Pantone’nin bu sezon vurguladığı “sıcak kırmızılar” ile birlikte kullanıldığında gerçekten göz alıcı bir görünüme kavuşuyor. İtiraf etmeliyim, tek başına kullanabilmek gerçekten zorlayıcı bir iş. Yine de dikkat çekici görseller oluşturmanıza imkan veriyor.

9. Burnt Sienna

Burnt Sienna - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Pantone Renk Enstitüsü bu tonu; sağlam ve istikrarlı olarak tanımlıyor. Nitekim ilk görüşte edindiğiniz izlenim de kesinlikle bu olacak. Aynı zamanda sıcak bir yaşam alanının mutluluğunu çağrıştırdığını söylemek de mümkün. Aile teması ile birlikte kullanmayı kesinlikle düşünebilirsiniz.

10. Kohlrabi

Kohlrabi - 2023 Yılın Pantone Renkleri

Sarı ve yeşilden birer parça barındıran Kohlrabi; özellikle tüketicilerin çevrecilik, doğa, sağlıklı yaşam, veganlık ve sağlıklı beslenme hassasiyetlerine vurgu yapmakta çok başarılı gözüküyor. İç açıcı tonu; doğanın kaosunu değil, güzelliğini yansıtıyor.

Sonuç

Elbette söz konusu renkler olduğunda çoğu zaman kişisel bir deneyim söz konusudur. Hitap ettiğiniz kitleyi gerçekten harekete geçirecek rengi bulmanız her zaman kolay olmayabilir. Yine de yılın Pantone renkleri koleksiyonunda yer alan tonlar, çalışmalarınıza trend ve hareketli bir görünüm kazandırmanıza yardımcı olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Pantone Nedir?

Pantone, bir dizi standart renk kodudur. Bu kodlar, endüstriyel tasarımdan baskıya kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan renklerin bir referans noktası olarak hizmet eder.

Pantone Yılın Renklerini Nasıl Seçer?

Pantone Renk Enstitüsü yılın rengi olarak seçtiği tonları, kültürel ve sosyal trendleri, moda ve sanat dünyasındaki eğilimleri göz önünde bulundurarak belirler.

Pantone Renkleri Diğer Renk Sistemleri ile Nasıl Kullanılır?

Pantone renkleri, RGB, CMYK ve HEX gibi diğer renk sistemleri ile eşleşen renk kodları girilerek kullanılabilir. Ancak, Pantone renkleri genellikle diğer renk sistemleriyle tam olarak eşleşmez. Çeşitli faktörlere bağlı olarak baskıda veya ekranlarda farklı görünebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu